Diák vagyok!

Nappali tagozatos hallgató vagyok, szeretnék diákmunkát vállalni!

KI DOLGOZHAT DIÁKKÉNT?

Diákmunkát vállalhat az, aki betöltötte a 16. életévét és van nappali tagozatos hallgatói jogviszonya, amit igazolni is tud, hallgatói jogviszony igazolással és/vagy érvényes diákigazolvánnyal. Nyári szünetben már 15 éves kortól is lehet munkát vállalni, de csak napi 4 órát és csak nappalos műszakban. Fontos, hogy 18 éves kor alatt szülői hozzájárulás szükséges ahhoz, hogy egy diák dolgozzon. 25 éves korig azok a nappali tagozaton tanuló diákok is vállalhatnak munkát, akik épp passzív jogviszonnyal rendelkeznek.

MI SZÜKSÉGES A SZERZŐDÉSKÖTÉSHEZ?

Választhatod az online, illetve személyes szerződéskötést is.

Online szerződéskötés: regisztráció után lehetőséged van a Profilodból online szerződést kötni. Ehhez először fel kell töltened a szükséges dokumentumokat. Ügyelj rá, hogy minden adat jól látható legyen a scannelt vagy lefényképezett iratokon. Kötelező feltöltened a diákigazolványod előlapját és hátlapját, valamint a személyi igazolványod. Az online szerződéskötéshez szükségünk van az adószámodra, a TAJ számodra és a lakcímkártyán szereplő azonosítódra is, viszont, ha épp valamelyiket nem tudod felölteni, elég, ha beírod a rajta szereplő adatokat. Arra figyelj, hogy ameddig az összes szükséges dokumentum nincs feltöltve, nem tudjuk véglegesíteni a szerződéskötést. Az irataid ellenőrzése után lesz lehetőséged a szerződés elfogadására.

Személyes szerződéskötés: amennyiben nem tudod, vagy nem szeretnéd elektronikusan intézni a szerződéskötést, úgy még mindig lehetőséged van a személyes szerződéskötésre. Ne felejtsd el magaddal hozni irataid.

MENNYIT FOGOK KERESNI?

Amikor diákként, iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállalsz, a szerződésen, amit aláírsz szerepelni fog a bruttó béred, amiből az adók levonása után a munkáltató elutalja a nettó bért, vagyis a fizetést.
Diákmunka esetében a levonandó összeg mindössze a személyi jövedelemadó, amely 15%. Így egy bruttó 1000 Ft-os munkáért óránként 850 Ft-ot fogsz kézhez kapni.

MIÉRT ÉRI MEG DIÁKMUNKÁT VÁLLALNI?

Rugalmas időbeosztás: az óráidhoz igazíthatod a munkát, így nem maradsz le semmiről az iskolában.

Munkakörök: bármikor válthatsz, kipróbálhatod magad több területen is.

Levonások: ahogy már említettük, csak 15% SZJA-t fognak levonni a bruttó béredből.

Gyakornokság: a legtöbb cég leigazolja a szakmai gyakorlatod.

MI VAN, HA SZABADSÁGRA AKAROK MENNI? MI VAN, HA NYARALNI MEGYEK? HA FESZTIVÁLRA MEGYEK?

Diákként nem jár neked fizetett szabadság, hiszen annyit fizetnek ki, amennyit ledolgozol. Ettől függetlenül jelezned kell a cégnek, ha hosszabb időre elmennél például nyaralni, hogy tudjanak számolni azzal, hogy nem leszel.

MIT CSINÁLJAK, HA BETEG LETTEM?

Sajnos diákmunkásként betegszabadságra sem vagy jogosult, viszont mindenképp kérj igazolást az orvostól, így mi és a cég is tudja, hogy betegség miatt mondtad le a munkát, nem azért, mert nem volt kedved kimenni dolgozni. Mivel nincs betegszabadság, így táppénzre sem vagy jogosult.

VAN PRÓBAIDŐ?

Diákmunkásként – még, ha hosszú távú szerződésed is van – nincs kifejezetten 3 hónapos próbaidő. Ha ott dolgozol fél éve és váltani szeretnél, nem kell kitöltened semmilyen felmondási időt.

FEL SZERETNÉK MONDANI, MIT KELL TENNEM?

A diákmunka előnye, hogy nincs felmondási idő, tehát, ha váltani szeretnél, egyszerűen jelezned kell a cégnél. Amennyiben valami közbe jött és nem tudsz kimenni a munkára, úgy a munkanap előtti napon, 13 óráig jelezned kell számunkra, hogy nem szeretnél dolgozni. Amennyiben hosszabb ideje dolgozol a cégnél, akkor célszerű legalább 1-2 héttel a távozás előtt szólnod, hogy a cég tudjon keresni valakit helyetted.

KELL ADÓBEVALLÁST KÉSZÍTENEM?

Igen, ha iskolaszövetkezeten keresztül vállaltál munkát, arról ugyanúgy adóbevallást kell készítened. A NAV elkészít neked egy tervezetet, amit ügyfélkapun keresztül jóváhagyhatsz, de mindenképp ellenőrizd le, hogy pontosan dolgoztak-e, mivel, ha elfogadod, és valami hiba van, az a te felelősséged. Bár nem kötelező, de mindenképp add le a nyilatkozatot az 1%-os felajánlásodról, ezzel is támogatva az általad kiválasztott szervezetet.